24.9 C
Sandomierz,PL
środa, Sierpień 12, 2020

Mały chrząszcz ulowy – nowe zagrożenie dla pszczół

Opracowanie: Lucyna Palicka Nazwa zwyczajowa: mały chrząszcz ulowy Nazwa łacińska: Aethina tumida Jak rozpoznać chrząszcza w rodzinie pszczelej? Larwy osiągają długość 1 cm, są kremowo-białe, posiadają 3 pary odnóży przednich oraz...

Pszczelarze apelują do rolników

Apel pszczelarzy do rolników: Opryski dopiero po ustaniu lotów pszczół. Pszczelarze apelują do rolników, by opryskiwali pola dopiero późnym popołudniem lub wieczorem, kiedy już...

X Pielgrzymka ku czci św. Ambrożego do Sanktuarium w Leżajsku.

X Pielgrzymka ku czci św. Ambrożego do Sanktuarium Matki Bożej Pocieszenia Ojców Bernardynów w Leżajsku. W dniu 11 grudnia 2016 r. odbyła  X Pielgrzymka ku...

I Łódzka Międzynarodowa Konferencja Pszczelarska

Wojewódzki Związek Pszczelarzy w Łodzi przy współpracy z Regionalnym Związkiem Pszczelarzy w Sieradzu oraz Regionalnym Związkiem Pszczelarzy „Ziemi Piotrkowskiej” w Piotrkowie Trybunalskim zaprasza na: I...

Hospicjum onkologiczne stawia na… pszczoły!

Hospicjum onkologiczne chce na swoim terenie postawić domy dla pszczół. Wkrótce Ursynowianie będą mogli zaopatrzyć się tam w naturalny miód.  - Uważam, że to dobry pomysł. Pszczoły...

Ule zostaną zlikwidowane?

Na całym świecie trwa kampania mająca na celu zwiększenia populacji pszczół. Tymczasem Sąd w Suchej Beskidzkiej nakazał pszczelarzowi z Zawoi zlikwidować ule, którymi zajmuje...

Zapadła decyzja o całkowitej likwidacji hodowli

W dwóch pasiekach na terenie Trzebini oficjalnie potwierdzono wystąpienie bardzo groźnej choroby - zgnilca amerykańskiego pszczół. Zapadła decyzja o całkowitej likwidacji obu hodowli. Wytyczono...

Miód, skąd się bierze?

Miód, wg dyrektywy Unii Europejskiej 2001/110EC, jest naturalną słodką substancją wytworzoną przez pszczoły (Apis mellifera) z nektaru roślin lub wydzielin owadów wysysających soki z...

IX Świętokrzyskie Święto Pszczoły w Bałtowie

IX Świętokrzyskie Święto Pszczoły odbędzie się w dniach 19-21 sierpnia 2016 r. w Bałtowie. Wstępny zarys programu tej wyjątkowej imprezy pszczelarskiej zakłada m.in. wykłady...

Pierzga

Pierzga jest naturalnie przetworzonym przez pszczoły pyłkiem kwiatowym, który dodatkowo został wzbogacony wydzielinami organizmów pszczół. Pierzga to pokarm pszczół, który powstaje w wyniku fermentacji...

Najnowsze